Zij houden zich verborgen voor de aardreus Looie Det van Kalkedot, die ooit de koning uit een moeras redde. Als dank beloofde de koning de reus het eerste wat hij zou zien wanneer hij weer in zijn paleis zou zijn aan hem te schenken. Bij aankomst bleek zijn dochter net te zijn geboren, nu twintig jaar geleden. Omdat het woensdag is en wassende maan kan de reus ieder moment wakker worden en uit de grond omhoog kruipen. Koning Pancras verwacht dat Looie Det nu de hand van de prinses komt opeisen. Van die toezegging heeft de koning nu spijt. Intussen hebben Hildebrandt, Aernout en prins Tor de soldaat Jan Reserve gevonden die zich in een hol schuilhoudt.
Hij heeft de opdracht gekregen de reus neer te schieten en wacht totdat hij zijn gezicht zal laten zien. Hij wordt vergezeld door zijn vriendin die hij dikke Pop noemt. Zij blijkt een oude bekende te zijn, heks Popeya van Schier, één van de heksen van Dril. In het land van Links bestaat geen toverkracht en daardoor kan zij tot haar teleurstelling niet meer toveren. Prins Tor biedt zijn hulp aan bij het verslaan van de reus, want wat kunnen een soldaat en een machteloze heks aanrichten? Maar Jan wil geen hulp zodat hij de beloning alleen kan opstrijken. Als de aardreus inderdaad uit de aarde omhoog woelt ziet hij Popeya aan voor prinses Zwijnhilde.
Behalve met haar trouwen wil Looie Det vooral dat zij hem krabt, want aardreuzen hebben altijd jeuk. Jan Reserve wil hem neerschieten maar Bertram is hem voor en doet de reus een voorstel: als hij Popeya laat gaan zullen alle kinderen hem uitgebreid krabben. Dat wil Looie Det liever dan trouwen met een prinses. De reus gaat languit liggen en de kinderen krabben net zo lang totdat hij geen jeuk meer heeft. Koning Pancras en prinses Zwijnhilde keren terug naar hun paleis waar Jan Reserve zijn beloning aan heks Popeya schenkt zodat zij een brouwerij kan beginnen. Als dank zet Looie Det iedereen op zijn hoofd en brengt hen naar Morpuys.
Uitzending
KRO - 19 januari 1974 - Nederland 1 - 19.05-19.40 uur
Opnamedata
7 en 8 januari 1974
Tekst
Harrie Geelen
Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans
Muziekopname
Dick van der Meer
Decorontwerp
Jan P. Koenraads
Grafische verzorging
Jos van Grieken
Opnameleiding
Leo van Sighem
Regie-assistente
Peggy de Brij
Regie
Tineke Roeffen
Productie
René Sleven
Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Prins Tor van Sombrië - Will van Selst
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde
Gastrollen
Aardreus Looie Det van Kalkedot - Jan Blaaser
Koning Pancras van Maling - Onno Molenkamp
Prinses Zwijnhilde - Kika Mol
Heks Popeya van Schier - Rita Corita
Soldaat Jan Reserve - Henk van Ulsen
Lakei - Ton Schouten
Begintune
Hans Pauwels, Koor
Looie Det
Henk van Ulsen
Lieve deugd
Ab Hofstee, Martin Brozius
Bertram Bierenbroodspot
Rob de Nijs, Loeki Knol, Koor
Krabben waar het jeukt
Jan Blaaser, Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor
Reizen op een reus
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst, Jan Blaaser, Koor
Het complete draaiboek van deel 17, met dank aan Lennart Benschop. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 17: Looie Det van Kalkedot
Pagina uit KRO Studio
van 19 januari 1974