DEEL 7: DE RAUWE RAAIER

De Prinsentoto om de hand van prinses Madelein gaat verder. Steeds meer prinsen geven op, alleen prins Koen en prins Roelof zijn over, samen met Bertram die zich voordoet als prins. Een nieuwe opdracht wordt iedere dag op het middaguur door een witte raaf gebracht, maar dit keer is het een zwarte kraai die 's ochtends het volgende onderdeel aankondigt. Alle prinsen moeten naar het Raadselravijn van Akel afreizen. Daar woont de Rauwe Raaier die hen raadsels zal opgeven. Ambtenaar Ogterop heeft zijn bedenkingen, want niemand is ooit teruggekeerd van de Rauwe Raaier.

De prinsen nemen de uitdaging aan en gaan op zoek naar het Raadselravijn. Op aandringen van Lidwientje en Hilletje gaan Aernout en Hildebrandt mee als schildknapen, al is het niet van harte. Bertram is aanvankelijk niet mee gegaan omdat hij de situatie niet vertrouwt maar vertrekt tenslotte ook, samen met Hector. Zij zijn nog maar net weg of Gruizel Gruis meldt zich aan de kasteeldeur, met een cadeau voor de koningin. Het is een kijkdoos waarin een kaal en dor landschap te zien is. Lidwientje en ambtenaar Ogterop vertrouwen de dwerg niet maar omdat de koningin en prinses Madelein op reis zijn moeten ze hem onderdak bieden in het kasteel.

De kijkdoos wordt zo lang op de kamer van de koningin gezet. Ambtenaar Ogterop wil de inhoud inspecteren maar krijgt het doosje niet open en verstopt zich als Gruizel de kamer binnenkomt. Lidwientje is op hetzelfde idee gekomen maar net als zij de kamer binnenwandelt doet Gruizel de kijkdoos open om voor de ogen van Ogterop en Lidwientje te verdwijnen. In werkelijkheid heeft hij het kale landschap verwisseld voor het kasteel van Bambergen, dat nu in de doos zit. De bewoners van het kasteel komen daar snel achter als alle ramen en deuren gebarricadeerd lijken te zijn: de houten binnenkant van de kijkdoos.

Intussen vinden Bertram en Hector de twee prinsen in het ravijn maar komen gevangen te zitten als een deel van de rotsen instort. Dan horen ze de stem van de Rauwe Raaier die het eerste raadsel opgeeft, een rekensom. Hector geeft het juiste antwoord en Bertram weet het tweede raadsel op te lossen. Met de verdwijnhoed van koning Pipijn gaat Hector op zoek en is net op tijd om het derde raadsel, "wie is de Rauwe Raaier?", op te lossen. Het blijkt prins Guurt van Grasp te zijn die na zijn ontmaskering door de anderen gevangen wordt genomen. Intussen hebben Aernout en Hildebrandt Gruizel Gruis te pakken.

Als duidelijk wordt wat hij in opdracht van prins Guurt heeft gedaan, maken zij het kistje open waardoor het kale landschap weer in de kijkdoos belandt, samen met Guurt en Gruizel.

INFORMATIE

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Prins Koen van Kaan - Wim van der Grijn
Prins Roelof van Bontubal - Marnix Kappers
Prins Guurt van Grasp - André van den Heuvel
Gruizel Gruis - Leen Jongewaard
Lakei - B. Jansen

Uitzending
KRO - 25 november 1972 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
10 en 11 november 1972

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Prinsenlied
Rob de Nijs, Marnix Kappers, Koor

Marmer en steen
Leen Jongewaard

Ik ben Gruis
Leen Jongewaard

Ach, ach, rattenvanger
Loeki Knol, Rob de Nijs, Koor

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 7: De Rauwe Raaier

Om onbekende redenen ontbreken de laatste scène en de songtekst van "Ach, ach rattenvanger".

TRIVIA
  • Dit is de eerste aflevering onder regie van Tineke Roeffen, zij zou alle overige delen ook regisseren.

  • In het tweede, derde en een gedeelte van het vierde seizoen was Jos van Grieken verantwoordelijk voor de grafische vormgeving, waaronder de begin- en aftitelling. Hij maakt ook de titelkaart, waarbij de woorden "me" en "meneer" uit de titel werden vervangen door "mij" en "mijnheer".
     
  • Een selectie foto's gemaakt op de set van deze aflevering op 11 november 1972 is te zien op de pagina Foto's en de Beeld en Geluid wiki.
    CD
    De liedjes uit deze aflevering zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 1 van de cd-box. Op de bonus cd staan een live uitvoering van "Ach, ach, rattenvanger", opgenomen voor het radioprogramma Goudmijn ter gelegenheid van 75 jaar KRO, en "Kreten over het eten", een geluidsfragment waarop onder anderen Joop Stokkermans en Gildo del Mistro te horen zijn als ontevreden prinsen.


    DVD
    Van deze aflevering is alleen een gedeelte van 23 minuten in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is en enkele minuten ontbreken. Het "Prinsenlied" staat als bonus op disc 3 van de dvd/cd-box en het lied "Ach, ach rattenvanger" staat als track 8 op de cd.

     
     

    Publicatiedatum: 29 januari 2019
    Laatste aanvulling: 1 februari 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer