DEEL 5: MINISTER MODDERIJN
Vliegend op de bezems die ze van heks Slik hebben gekregen botsen Hildebrandt en Aernout tegen een boom op de Zeurberg en komen terecht op een bloementroon. Voor de troon staat de tekst 'Welkom en hoezee, Pipijn wordt 1002' te lezen. Pipijn is de elvenkoning die 's avonds zijn vermaandag zal vieren. Een van de gasten is minister Modderijn uit Snak. Hildebrandt en Aernout worden gevangen genomen door een groep elven onder leiding van lijfelf Lulof omdat ze tijdens hun noodlanding de bloementroon hebben vernield. Lulof grijpt de gelegenheid aan minister Modderijn naast de koning te laten zitten als degene die de aanslag heeft verijdelt.

Modderijn, die zichzelf intussen prins van Nedersnak noemt, zal in ruil daarvoor Lulof de tafel van zes leren. Hildebrandt en Aernout weten zichzelf te bevrijden en vluchten het bos in. Daar zien ze hoe hofdichter Xander, die alleen in verzen spreekt en op het feest een gedicht zal voordragen, door Guurt van Grasp in zijn boom wordt opgesloten waarna de prins de gedaante van de dichter aanneemt. Net als Modderijn wil ook hij naast Pipijn zitten, beiden hopen zijn maanmantel te kunnen stelen die bliksemsnel en watervlug maakt. De mantel zou hen goed van pas komen bij de Prinsentoto.

De andere Hamelaars zijn al die tijd naar op zoek geweest Hildebrandt en Aernout. Zij komen op het feest van Pipijn terecht en worden aangezien voor de gnomen van Wamelink die ’s avonds zullen optreden. Tijdens de elvenpoedel, een polonaise, ziet Guurt in zijn vermomming als Xander kans om de Maanmantel te stelen. Hij is ook nog altijd in bezit van het vliegend vloerkleed Kamerbreed maar precies op het moment dat hij daarmee wil vertrekken slaat Aernout hem bewusteloos met een gong. Als dank voor het terugbrengen van de maanmantel schenkt koning Pipijn de Hamelaars zijn verdwijnhoed. Na het feest vertrekken de Hamelaars op het vloerkleed naar Bambergen voor de Prinsentoto.

INFORMATIE
Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Ida Bons
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Minister Modderijn - Paul Deen
Prins Guurt van Grasp - André van den Heuvel
Elvenkoning Pipijn - Luc Lutz
Lijfelf Lulof - Arnold Gelderman
Elf Zwachtel - Frans Kokshoorn
Hofdichter Xander de Wijze van Spartel - Coen Flink
Elven - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde, Leerlingen Scapino Dansacademie onder leiding van Karel Poons

Uitzending
KRO - 13 mei 1972 - Nederland 1 - 17.00-17.40 uur

Opnamedata
12 en 13 mei 1972

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Mia Schlosser

Regie-assistente
Peggy de Brij

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Regie
Nico Hiltrop

Productie
René Sleven

LIEDJES
Begintune
Huib Orizand, Koor

Pipijn is 1002
Luc Lutz, Koor

De trol van Roelofarendsveen
Rob de Nijs, Ida Bons, Koor

Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

DRAAIBOEK

De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 5: Minister Modderijn

Opvallend is dat de Hamelaars aan het einde de maanmantel van koning Pipijn krijgen terwijl in latere afleveringen blijkt dat hij hen de verdwijnhoed cadeau heeft gedaan.

TRIVIA
  • Maxim Hamel was als eerste gevraagd voor de rol van hofdichter Xander.
     
  • De bloementroon was gemaakt van schuimplastic en ijzerdraad zodat deze makkelijk ingedeukt (nadat Hildebrandt en Aernout erop waren gevallen) en weer in de oorspronkelijke vorm gezet kon worden.
     
  • Als hij op Kamerbreed zit noemt Prins Guurt prinses Madelein de toekomstige koningin Madelein IV. Hij vergist zich echter, zij wordt in seizoen 5 Madelein III.
     
  • Enkele leden van het kinderkoor van Henk van der Velde speelden in deze aflevering elven in plaats van kinderen uit Hamelen.
        
  • Op zaterdag 13 mei werden de opnamen met kinderen gemaakt en nog diezelfde namiddag werd de aflevering uitgezonden.
     
  • Een selectie foto's gemaakt op de set van deze aflevering is te zien op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit deze aflevering staan op cd 1 van de cd-box. De lange begintune is niet bewaard gebleven maar is te horen aan het begin van de compilatie van seizoen 1 op de dvd-box. De liedjes "Pipijn is 1002", "De trol van Roelofarendsveen" en het Hamelenlied zijn opnieuw gedigitaliseerd.
    Voor de langspeelplaat 'Loekie de Leeuw presenteert de leukste TV toppertjes' nam het koor in 1973 het Hamelenlied opnieuw op. Deze versie staat op de bonus cd, net als twee live uitvoeringen opgenomen voor het radioprogramma Goudmijn ter gelegenheid van 75 jaar KRO. Op de bonus cd staat ook "De elvenpoedel", sfeermuziek uit deze aflevering.  


    DVD
    Deze aflevering is niet bewaard gebleven. Ongeveer acht minuten zijn opgenomen in de compilatie van het eerste seizoen die op disc 1 van de van de Ultieme Verzamelbox en op disc 1 van de 4 dvd-box staat.

       
       

    Publicatiedatum: 4 november 2018
    Laatste aanvulling: 28 maart 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer