De malende elf is intussen Aernout en Hildebrandt tegengekomen. Hij belooft hen naar de uitgang van de grot te brengen. Onderweg ziet elf Schepel de krijttekeningentjes die de kinderen hebben achtergelaten om niet te verdwalen. In het rondje met een kruisje herkent hij het teken van Niff en wil weten wie dat op de rotswand heeft gezet. Aernout en Hildebrandt hebben geen idee. In plaats van naar de uitgang worden zij door Schepel meegenomen naar het vreemde gat in de rotsen waar de maan door te zien is terwijl het dag is. Barend, die alleen is, ziet nog net dat het drietal in het maanlicht staat.
De elf spreekt de spreuk 'ik ben Niff, de maan kust mij' uit. Net als in het kasteel van Bambergen lijkt hij in het niets te verdwijnen, samen met Aernout en Hildebrandt. Tegelijkertijd vertelt ambtenaar Ogterop aan Lidwientje wat het maangat zou kunnen zijn. Hij denkt dat het een van de gaten van Niff zou kunnen zijn, vernoemd naar de nimf Niff, dochter van zeepaard Schuitvlot. Omdat ambtenaar Ogterop steeds verder uitwijdt wordt Lidwientje ongeduldig en wil weten wat voor gat het is. De ambtenaar is beledigd dat zijn uiteenzetting wordt onderbroken, maar legt uit dat het een tijdgat is. De tijd staat er stil en men kan er erin reizen zonder dat de tijd verstrijkt.
Zo moet elf Schepel van Bambergen naar Ardubal zijn gegaan. Voordat Lidwientje en ambtenaar Ogterop echt ruzie krijgen komen ze Bertram tegen. Terwijl hij vertelt over nimf Nauta horen ze de kinderen gillen. Zij zijn dwaallicht Lampioen tegengekomen en op de vlucht geslagen. Ze weten te ontkomen en door het geschreeuw weet iedereen elkaar weer te vinden. Barend vertelt wat er met Aernout en Hildebrandt is gebeurd. Misschien zijn zij nu ook in flessen gevangen, want het is duidelijk dat Schepel met hulp van de moerasgeesten zijn vijanden laat flessen.
Terwijl ambtenaar Ogterop met de flessen achterblijft bij de pompoen reizen de Hamelaars door het tijdgat hun vrienden achterna. Nimf Nauta wenst hen een goede reis met de woorden 'vliegende vissen op je weg en de zon op het water'.
Uitzending
KRO - 8 februari 1975 - Nederland 2 - 19.20-19.50 uur
Opnamedata
26 en 27 september 1974
Tekst
Harrie Geelen
Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans
Muziekopname
Dick van der Meer
Decorontwerp
Jan P. Koenraads
Rekwisieten
Arjan Top
Souffleuse
Nel van Noorden
Kostuumadviezen
Marga Langeweg
Regie-assistente
Peggy de Brij
Regie
Tineke Roeffen
Productie
René Sleven
Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Monique Clemens
Saartje Zegen - Ria Bouwhuis
Jochempje Quota - Els van Weely
Dieuwertje - Lidy Sluijter
Hortensje - Henny van der Horst
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor Henk van der Velde onder leiding van Iet van der Velde
Gastrollen
Nimf Nauta - Nanny Cijs
Schepel, de malende elf - Reinoud Anders
Dwaallicht Lampioen - Hans Otjes
Ed Lautenslager, Koor
Hamelen, vijf mijl
Ivo Brautigam
Tijd vliegt
Rob de Nijs, Loeki Knol, Koor
Het complete draaiboek van deel 26. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 26: Het Teken van Niff