DEEL 2: HET LAND SNAK
Nog altijd opgesloten in de berg ontdekken Bertram, Lidwientje, Hildebrandt en Aernout een kooi met daarin een klein mannetje met een kakelende lach. Hij stelt zich voor als de dwerg Gruizel Gruis, van de Dwergmijn bij het Elvenbochtje. Truuk de tovenaar heeft hem in de kooi gestopt nadat hij zijn kip vieze woorden heeft geleerd, "de kip van Truuk heeft babbels". Als poortwachter lukt het Aernout gemakkelijk om de kooi te openen, maar in plaats van dank schopt Gruizel hem tegen zijn schenen en rent weg door de middelste van drie deuren.
 
Op de linkerdeur staat MIDDEN, op de middelste deur staat RECHTS en op de rechterdeur staat LINKS. In de hoop dat de deur hen terug naar Hamelen zal brengen besluiten de Hamelaars Gruizel te volgen door de middelste deur. Daar blijkt het land Snak te liggen, een koninkrijk waar men alleen aandacht heeft voor kunst en cultuur waardoor er nooit iets wordt schoongemaakt. De koningin van Snak, Machteld de Morsige, ziet door haar kijkraam de Hamelaars lopen. Omdat ze zo schoon zijn wil ze meer van hen weten. De koningin geeft Modderijn, haar enige minister, opdracht ze op het kasteel te ontbieden.
 
Hij zou liever zelf op de troon zitten en doet er alles aan om de koningin niet met haar onderdanen in contact te laten komen, die zouden haar op andere ideeën kunnen brengen. Minister Modderijn ziet de Hamelaars als onwelkome indringers, zeker als ze in de smaak vallen bij de koningin. Hij weet Machteld te bewegen hen als speciale afgezanten naar Truuk de tovenaar te sturen. In Snak wordt niet gerekend met getallen boven de zeven en met het telraam van Truuk zou dat wel kunnen. De tovenaar woont op één van de waddeneilanden, het wad Blief. Om daar te komen schenkt de koningin de Hamelaars het vliegend vloerkleed Kamerbreed.
 
In het kijkraam wordt tijdens 'Snaks Leerzaam Actueel Kwartier' aan heel het volk bekend gemaakt dat de mensen van Hamelen zijn uitgezonden om te onderhandelen met de tovenaar.
INFORMATIE

Uitzending
KRO - 19 februari 1972 - Nederland 1 - 17.00-17.30 uur

Opnamedata
18 en 19 februari 1972

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Mia Schlosser

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Nico Hiltrop

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Ida Bons
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Barend Stip - Ivo Brautigam
Hilletje Labberton - Ellen van Lil
Hector Hondecoeter - Erwin Crone
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Koningin Machteld de Morsige - Ine Veen
Minister Modderijn - Paul Deen
Katharina, hofdame van Snak - Lies de Wind
Gruizel Gruis - Leen Jongewaard
Omroeper Snak Nieuwsdienst - Hans van Willigenburg

Met de stem van
Aankondiging Snak Nieuwsdienst - Rob de Nijs

LIEDJES

Begintune
Huib Orizand, Koor

Hé, ho, achter mij aan
Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

Snaks Leerzaam Actueel Kwartier
Rob de Nijs, Hans van Willigenburg

Het vliegend vloerkleed Kamerbreed
Rob de Nijs, Ida Bons, Ab Hofstee, Martin Brozius, Koor

DRAAIBOEK
De Stichting Hamelen 97 heeft een aantal scripts overgetypt, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 2: Het Land Snak
. Opvallend is dat het kijkraam overal denkraam wordt genoemd.
TRIVIA
  • Na in de eerste aflevering meester Spicht en Brechtje te hebben gespeeld waren Paul Deen en Ine Veen in dit deel te zien als minister en koningin van het land Snak.
     
  • Als Bertram, Lidwientje, Hildebrandt en Aernout de kooi met Gruizel Gruis ontdekken is op de achtergrond een camera te zien.
     
  • Hans van Willigenburg was destijds omroeper voor de KRO. In eerste instantie was nieuwslezer Fred Emmer voor deze rol gevraagd maar hij kreeg van zijn chef Hans van der Werf geen toestemming omdat zijn optreden de betrouwbaarheid van het NOS Journaal zou aantasten. In het boek De "Kei" is de omroeper een aardman met de naam Emmer van Emmerik.
     
  • Tijdens het bericht van de Snak Nieuwsdienst is rechtsboven een microfoon te zien. 
     
  • Op zaterdag 19 februari werden de opnamen met kinderen gemaakt en nog diezelfde namiddag werd de aflevering uitgezonden.
     
  • Een selectie foto's gemaakt op 19 februari 1972 op de set van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit deze aflevering staan op cd 1 van de cd-box. De lange begintune is niet bewaard gebleven maar is horen aan het begin van de compilatie van seizoen 1 op de dvd-box. De liedjes "Hé, ho, achter mijn aan" en "Het vliegend vloerkleed Kamerbreed" zijn opnieuw gedigitaliseerd. Van "Snaks Leerzaam Actueel Kwartier" is geen opname bekend, hiervoor is gebruik gemaakt van een geluidsfragment uit de compilatie van seizoen 1.
    Voor de langspeelplaat 'Nieuwe TV toppertjes' nam het koor in 1972 "Het vliegend vloerkleed Kamerbreed" opnieuw op. Deze versie staat op de bonus cd. 


    DVD
    Deze aflevering is niet bewaard gebleven. Ongeveer acht minuten zijn opgenomen in de compilatie van het eerste seizoen die op disc 1 van de van de Ultieme Verzamelbox en op disc 1 van de 4 dvd-box staat.

       
       

    Publicatiedatum: 26 augustus 2018
    Laatste aanvulling: 28 maart 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer