DEEL 19: GEJAAGD DOOR DE WIND
Nadat prins Guurt samen met prinses Madelein via een Paayspiegel terug gegaan is naar het land van Rechts zit er voor de Hamelaars niets anders op dan zijn voorbeeld te volgen. Omdat ze niet weten waar hij is gebleven wordt besloten naar het kasteel van Bambergen te gaan, samen met nix Assia. Prins Tor durft de koningin niet onder ogen te komen omdat hij Madelein niet heeft teruggevonden. Het kasteel lijkt echter helemaal verlaten, er is geen wachter en er wordt niet gereageerd op het bonzen op de deur. Uiteindelijk doet ambtenaar Ogterop Deux in zijn nachthemd open, behalve de koningin is er verder niemand meer aanwezig in het kasteel.

Koning Mink is vertrokken naar Bontubal en de complete hofhouding blijkt het kasteel verlaten te hebben omdat het er zou spoken. Hoewel de koningin en ambtenaar Ogterop niets gemerkt hebben zouden de kamermeisjes koude vingers hebben gevoeld in de gangen en zagen de koks letters verschijnen in de as van het houtvuur. Barend heeft het gesprek afgeluisterd en vertelt aan de andere kinderen dat het spookt in het kasteel. De volgende ochtend zien Hildebrandt en Aernout dat er HELP geschreven staat in het meel - zou het dan toch spoken?

Nix Assia weet het zeker dat er een geest is en probeert deze over te halen te schrijven maar dat lukt niet. Als twee kinderen de koningin ontbijt op bed brengen, zegt zij hen over een paar uur te zullen opstaan. In de troonzaal wordt een vergadering belegd en bekent ambtenaar Ogterop dat hij ook een geschreven tekst heeft gevonden op een beslagen ruit. Er stond 'lieve Deu', en alleen prinses Madelein noemt hem zo. Wanneer Aernout en Hildebrandt proberen de geest op te roepen komt de koningin toch naar beneden, maar de kinderen weten haar te ontmaskeren: het is prins Guurt in vermomming.

Hij wil niet zeggen wat hij met prinses Madelein heeft gedaan. Ondertussen brouwt nix Assia een pan vol met thee naar recept van de heks Witte Willy. Met de dampen van de thee is het mogelijk om de geest in de schoorsteen te laten klagen. De geest roept de naam van Tor. Hij herkent de stem van Madelein, maar door zijn geschreeuw kan Assia zich niet concentreren en wil vertrekken. Dankzij een smeekbede van de koningin blijft ze toch en vertelt dat Madelein een waai is en nu uit de schoorsteen is weggewaaid.

De enige die de prinses weer kan terug veranderen in haar normale gedaante is Geerte van Toer, de theetrol. Haar thee heeft ervoor gezorgd dat ze een waai werd. Maar Geerte is de tante van prins Guurt en die weet op het vloerkleed Kamerbreed te ontsnappen. De Hamelaars zetten de achtervolging in per pompoen.

INFORMATIE

Uitzending
KRO - 16 maart 1974 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
1 en 2 maart 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Decorontwerp
Herman Coenen

Decoruitvoering
Hans Mellegers

Toneel
John Gersonde
Frits Hilhorst

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Decoratie
Ger Nooy

Rekwisieten
Arjan Top

Grime/make-up - kapster
Ties Haakman
Arjen van der Grijn
Tine van Oorschot

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Beeld
Wim de Graaff
Jan de Vries

Beeldwisseling
Jaap Frank

Beeldbandmontage
At Buursma

Geluid
Wil Zuiderduyn
Johan Komen
Harry van der Tuin

Licht
Ot Masno
Jan van der Stam
Ton Arends
Jan Bollebakker

Opnameleiding
Leo van Sighem

Camera
Henk Walison
Jaap Guyt
Daan Fröger
Sietse Lemmers
Rob van den Heuvel

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling
Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
Lidwientje Walg - Loeki Knol
Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
Aernout Koffij - Martin Brozius
Verteller - Hans Pauwels
Ambtenaar Ogterop Deux - John Lanting
Prins Tor van Sombrië - Will van Selst
Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
Barend Stip - Ivo Brautigam
Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen
Koningin Madelein II - Emmy Lopes Dias
Waternix Assia van Karnagel - Andrea Domburg
Prins Guurt van Grasp - André van den Heuvel

LIEDJES

Begintune
Hans Pauwels, Koor

Altijd wat anders, zelden iets goeds
Loeki Knol, Koor

Madelein in de schoorsteen
Margreet Heemskerk

Wie het laatst lacht, lacht het best
Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee, Martin Brozius, Will van Selst, André van den Heuvel, Koor

 

DRAAIBOEK

Het complete draaiboek van deel 19. Het script is overgetypt voor een betere leesbaarheid, klik op de link om het draaiboek als pdf te bekijken:
Deel 19: Gejaagd door de wind

TRIVIA
  • De scčne waarin prins Guurt prins Madelein ontvoert is één van de weinige buitenopnamen en is gefilmd bij conferentiecentrum Drakenburg in Baarn.
     
  • Hoewel hij in 12 afleveringen, verdeeld over vier seizoenen, prins Guurt van Grasp speelde is "Wie het laatst lacht, lacht het best" het enige lied dat André van den Heuvel in de serie heeft gezongen.
     
  • Een selectie foto's van deze aflevering is te zien op de pagina Foto's en op de Beeld en Geluid wiki.
  • CD
    De liedjes uit dit deel zijn opnieuw gedigitaliseerd en staan op cd 3 van de cd-box. Het lied "Madelein in de schoorsteen" bevat behalve de naam Tor geen gesproken tekst.

    DVD

    Pagina uit KRO Studio
    van 16 maart 1974

    Van deze aflevering is een complete opname in zwart/wit bewaard gebleven waarvan de kwaliteit matig is, naast een geluidsopname van goede kwaliteit. Ongeveer vijf minuten zijn opgenomen in de compilatie van het derde seizoen die op disc 1 van de dvd/cd-box en op disc 1 van de 4 dvd-box staat. Het lied "Altijd wat anders, zelden iets goeds" staat als bonus op disc 3 en het lied "Wie het laatst lacht, lacht het best" is te horen bij de fotogalerij Portretten op disc 4 van de dvd/cd-box.

       
       

    Publicatiedatum: 22 juni 2019
    Laatste aanvulling: 22 juni 2019
    Screenshots © KRO
    HAMELEN |
    INFORMATIE |
    AFLEVERINGEN |
    REGISTER |
    SONGTEKSTEN |
    MEDIA
    © 2018-2024
    contact
    colofon
    veelgestelde vragen
    disclaimer